Sérii kulatých stolů na podporu dětí se ZP a jejich rodin pořádáme ve spolupráci s poslancem a členem Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jiří Navrátilem na půdě poslanecké sněmovny.

První ze série kulatých stolů na podporu dětí se ZP a jejich rodin, pod názvem Aktuální potřeby rodin pečujících o těžce nemocné děti, se ukutečnil ve spolupráci se Spiralis, z.s. a Aliancí pro individualizovanou podporu, z.s. dne 23. května v Poslanecké sněmovně.

Jaká je reakce státu na potřeby pečujících rodin představily samotné pečující osoby a zároveň účastnice programu Pečovat a žít. Vyslovily konkrétní překážky v podpoře, se kterými se v praxi setkávají v rámci péče o své děti a dále vyjmenovaly situace, které se týkají celé skupiny rodičů, a na které se nelze připravit. Kromě nedostatku financí rodiny trápí přístup veřejnosti, úředníků, pedagogů a zdravotníků k postiženým dětem, nedostatečné kapacity odlehčovacích služeb různého typu nebo nedostatečná bezbariérovost budov a MHD.

Cílem kulatého stolu bylo také představit data z výzkumů, kolika dětí se podpora týká a apel na systémové řešení neformální péče prostřednictvím návrhu strategického dokumentu na podporu pečujících

Na otázky prezentujících i účastníků odpovídal náměstek Ministra zdravotnictví a Vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb.

Kulatý stůl byl určen pečujícím osobám, pracovníkům pomáhajících a pacientských organizací a dalším osobám, které usilují o funkční a dostatečnou podporu rodin s dětmi se zdravotním postižením a zúčastnilo se osobně 65 účastníků

Záznam celého kulatého stolu je zdarma ke shlédnutí:

Prezentace přednášejících ke stažení:

1. pdfUvodni-prezentace-Nadace_Sirius.pdf4.01 MB
  2. pdfAIP-Návrh-strategického-dokumentu-na-podporu-pečujcíích-osob2.50 MB

Fotografie z konference

(klepněte na obrázek pro zobrazení všech fotografií):

Kulatý stůl 23. 5. 2024

foto: Alice Vránová a Tomáš Bada