MONITORING II. - problematiky dětí se zdravotním postižením v České republice

Období realizace: 2009/2010 (červen–duben), realizátor výzkumu: Median, s. r. o., zadavatel výzkumu: Nadace Sirius

Výzkum se opět skládal z kvalitativní a kvantitativní části. Byla vytvořena databáze subjektů pečujících o děti se zdravotním postižením o 1300 položkách. Proběhlo 39 hloubkových rozhovorů, 31 rozhovorů s odborníky v oblasti péče o děti se zdravotním postižením a 8 rozhovorů s rodiči dětí se zdravotním postižením. V rámci kvantitativní části výzkumu proběhlo dotazníkové šetření mezi pracovníky státních příspěvkových organizací a nestátních neziskových organizací. Celkem se zúčastnilo 188 nestátních neziskových organizací. Proběhlo dále dotazníkové šetření mezi 200 rodiči dětí se zdravotním postižením, doplněné dotazníkovým šetřením na reprezentativním vzorku populace České republiky – celkem osloveno 1200 respondentů (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště).

Byla publikována výzkumná zpráva Monitoring problematiky dětí se zdravotním postižením v České republice 2010 a výsledky výzkumu byly prezentovány odborné veřejnosti na Konferenci „Ohrožené dítě II.”, Praha 2010.

Základní zjištění:

• nedostatek financí pro rodiny (zdravotní pomůcky aj.) a v této oblasti obecně
  • negativní postoj veřejnosti a nezájem, neochota státu a úředníků, nedostatečná integrace dětí se zdravotním postižením do společnosti
  • nedostatečná bezbariérovost (prostory, školy, dopravní prostředky)
  • nedostatečná a nevyjasněná legislativa
  • malá informovanost a osvěta veřejnosti

Závěrečné zprávy Monitoringu II  ke stažení: