Základní charakteristiky pěstounů a dětí v pěstounské péči

červen 2019

Realizátor: Nadace Sirius, Asociace Dítě a Rodina

Cílem průzkumu bylo zjistit komplexní údaje týkající se současné situace v oblasti pěstounské péče.  V roce 2018 zveřejnila Nadace Sirius výsledky exkluzivního průzkumu Postoje české veřejnosti k  pěstounské péči, kterou provedla agentura Median. Průzkum mapoval znalosti veřejnosti o pěstounské péči. Pro porovnání výsledků průzkumu s reálnými daty bohužel nebyly k dispozici oficiální statistiky, a proto se Nadace Sirius rozhodla realizovat nový průzkum – Pěstounské rodiny v České republice. Na průzkumu spolupracovala s Asociací Dítě a Rodina, která s pomocí své členské základy zajistila sběr dat – anonymních údajů o pěstounských rodinách, kterým členové asociace poskytují službu doprovázení. Nadace Sirius údaje vyhodnotila a zpracovala závěrečnou zprávu průzkumu.

K dispozici byly údaje o 1 004 pěstounech z 11 krajů České republiky s celkem 1 463 dětmi v pěstounské péči. U pěstounů byly sledovány základní demografické charakteristiky, pozornost byla zaměřena na jednotlivé typy pěstounské péče – dlouhodobá pěstounská péče, příbuzenská pěstounská péče a pěstounská péče na přechodnou dobu. U dětí byl sledován počet dětí v rodině, sourozenci, jejich věk, etnikum a zdravotní stav.

Srovnání výsledků tohoto průzkumu a průzkumu veřejného mínění ukázalo, že veřejnost má částečně zkreslenou představu, především o počtu dětí a jejich zastoupení v jednotlivých typech pěstounské péče. Vedle toho průzkum vyvrátil některé mýty, které negativně ovlivňují mínění veřejnosti o potřebnosti pěstounské péči obecně.

pdfKe stažení: Analýza - Pěstounské rodiny v České republice1.54 MB