Detail projektu

Co se mnou bude, když nefunguje rodina?

logo mimo domov

ikona home
Realizátor:
Mimo domov, z. s.

ikona cas
Realizace:
1. 10. 2016 – 31. 12. 2016

ikona penize
Částka:
104 000 Kč

ikona terc
Cíl:
V rámci projektu proběhly dvě debaty na téma Ohrožené dítě, připravené organizacemi Mimo domov a Asociací Dítě a Rodina na půdě Filozofické fakulty UK v Praze, které byly určeny pro odbornou i laickou veřejnost.  Obě debaty moderovala redaktorka DVTV Daniela Drtinová.

ikona palec
Výsledky:

První debaty (13. 10. 2016), zaměřené na snahu definovat pojem „ohrožené dítě“, se jako hosté účastnili Mgr. Adam Křístek (člen Výboru pro práva dítěte Rady vlády ČR pro lidská práva), PhDr. Lenka Svobodová (psycholožka), Mgr. Marta Konvičková (vedoucí OSPOD na Úřadu městské části Praha 2), Věra Bechyňová, DiS. (ředitelka organizace Střep- České centrum pro sanaci rodiny). Výsledkem debaty bylo zdůraznění citlivého a profesionálního přístupu sociálních pracovníků při odebírání dítěte.
Druhá debata (8. 12. 2016) otevřela téma ústavní a pěstounské péče, otázky rušení dětských domovů a kvality a funkčnosti pěstounské péče. Jako hosté vystoupili: Mgr. Josef Smrž (metodik sociálně-právní ochrany dětí, psycholog a krizový intervent), Kateřina Süsserová (ředitelka DD Potštejn), Petra Kačírková (Lumos ČR, členka Výboru pro práva dítěte). Účastníci debaty se závěrem shodli na tom, že dítě by mělo vyrůstat v rodině. Na prvním místě je vždy rodina biologická, pokud dítě nemůže zůstat v rodině vlastní, jsou zde formy náhradní rodinné péče a v poslední řadě pak náhradní malokapacitní specializované pobytové zařízení.

 


www.mimodomov.cz