Prognóza vývoje situace pro rodiny s dětmi
a podpůrné služby

Termín realizace: červen - říjen 2020
Realizátor: Nadace Sirius ve spolupráci s Median s.r.o.

Unikátní prognóza 102 předních českých odborníků o tom, jak ovlivní pandemie COVID-19 české rodiny s dětmi.

Cílem této zprávy bylo sestavit prognózu vývoje pro rodiny s dětmi v souvislosti s dopady pandemie COVID-19. Na sestavení prognózy spolupracovali přední čeští odborníci, a to jak akademici, tak zástupci státní správy a samosprávy, nebo odborníci z terénu, kteří přímo pracují s dětmi a rodinami.

Výzkum nabízí také souhrnný pohled na další aspekty rizikových situací v rodinách, pracuje s mírou dopadu na rodiny i schopností rodin situaci řešit. Zároveň definuje důležitost jednotlivých služeb pro rodiny a součástí je i odhad dopadu pandemie na tyto služby.

Závěrečná část průzkumu byla věnována doporučením, jak rodiny nejlépe podpořit. Doporučení jsou definována jak na úrovni nabídky služeb pro rodiny, tak i z celkového pohledu rodinné a sociální politiky. Vzhledem k použité metodice výzkumu, lze závěry použít jako odborný podklad pro definování opatření státní správy nebo samosprávy v oblasti podpory rodin s dětmi.

Tento unikátní výzkum mohl být realizován pouze díky spolupráci odborníků, všem těmto odborníkům za to děkujeme.

pdfPrognóza vývoje situace pro rodiny s dětmi a podpůrné služby1.82 MB

pdfTisková zpráva: Odborníci varují před dopady nemoci covid-19 na rodiny v ČR308.8 KB

pdfHlavní zjištění - část 1.438.55 KB

pdfHlavní zjištění - část 2.1007.53 KB