Průzkum veřejného mínění – Postoje ke kojeneckým ústavů

29.3. 2018

Realizátor: Median s.r.o.

Reprezentativní výzkum veřejného mínění v oblasti náhradní péče o ohrožené děti.

Cílem zprávy je komunikovat postoje české společnosti ke kojeneckým ústavům. Zaměřuje se především na to, zda jsou nezbytnou součástí péče o malé děti. Dále pak kam a z jakých důvodů jsou děti do těchto zařízení umisťovány a vnímání kojeneckých ústavů v kontrastu k dalším formám výchovy dítěte.

Navazující oblastí je vliv pobytu v kojeneckém ústavu na psychiku a vývoj dítěte i jeho pozdější partnerské vztahy.

pdfPrezentace I Kojenecke_ustavy.pdf854.55 KB

Průzkum veřejného mínění – Postoje k pěstounské péči

29.3. 2018

Realizátor: Median s.r.o.

Reprezentativní výzkum veřejného mínění v oblasti pěstounské péče.

Cílem této zprávy bylo identifikovat postoje české společnosti k pěstounské péči. Pohled zprávy se soustředí nejen na to, s čím si pěstounskou péči lidé nejčastěji spojují a jaké jsou jejich obecné představy o jejím fungování, ale mapuje také povědomí o zastoupení jednotlivých forem pěstounské péče v systému náhradní rodinné péče.

Neméně podstatnou částí průzkumu je pak i osobní rovina respondenta, zaměřená na postoje k alternativním možnostem rodičovství, vlastní zkušenosti s výchovou dětí v náhradní péči či zvažováním tohoto životního kroku. Dotazovány byly nejen důvody, proč dotázaní nezvažují pěstounství či adopci, ale i to, kterých vlastností dítěte by si všímali.

pdfPrezentace II Pestounska_pece.pdf853.26 KB