Nadace Sirius se v rámci svých aktivit rozhodla věnovat svoji pozornost pracovníkům orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), kteří sehrávají klíčovou roli v životě dítěte a rodiny v případě, že funkce rodiny či rodiče není plněna.

Zrealizované projekty:

1. Podpora pracovníků OSPOD při péči o ohrožené děti

Termín realizace: únor 2012 – březen 2013
Projektová manažerka: Kamila Badová

Cílem projektu, který byl realizován ve spolupráci s MPSV, bylo předat sociálním pracovníkům informace o moderních přístupech a technikách sociálně-právní ochrany dětí (vzdělávací program) a poskytnout možnost řešit konkrétní problémové situace, umožnit jejich osobní a profesionální rozvoj (supervize).

Projekt se skládal ze dvou částí:

1. Vzdělávací program „Přístupy a dovednosti při výkonu sociálně-právní ochrany dětí“
  2. Série supervizí

Další informace naleznete na http://nadacesirius.cz.webx.d2.cz/cs/ops-sirius/ukoncene-projekty/podpora-pracovniku-ospod

2. Vyhodnocování situace ohroženého dítěte

Termín realizace: březen  – červen 2013
Projektová manažerka: Markéta Jansová

Cílem projektu bylo proškolení pracovníků v nově zaváděné základní metodě sociální práce, kterou je vyhodnocování situace ohroženého dítěte a rodiny a následná tvorba individuálního plánu ochrany dítěte (IPOD).

Projekt se skládá ze dvou částí:

1. Školící program „Vyhodnocování situace ohroženého dítěte a rodiny a individuální plán ochrany dítěte“:
  2. Následná podpora